FlexB2B

İş gücünden yararlanılan, yük hayvanları at, eşek ve katır yetiştiriciliği, artan motorlu araçların yaygın olarak kullanılmasıyla önemini ve sayılarını büyük oranda kaybetmiştir. Büyükbaş hayvancılık; sığırcılık, mandacılık, at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı. Son araştırmalar hayvancılığın Asya ya da Yakın Doğu’dan ziyade Avrupada şu an Almanya olarak bilinen bölgedeki köpeğe benzer yaratıkların evcilleştirilmesi yoluyla başlamış olabileceğini ileri sürüyor. Ancak, bu çalışmalar daha önceki bölgelerden olan kanıtları hesaba katmakta başarısız ve sadece kurtların evcilleştirilmesine veya daha belirsiz bir şekilde doğrudan köpekle ilişkili olmayan ve kurt olmayan bir köpek cinsine odaklandığı gözüküyor. Öte yandan Mezopotamya, Çin ve Hindistan’daki yaygın evcilleştirmenin kanıtları, bu ülkelerin hayvancılıkla uğraşan ilk ülkeler arasında olduğunu, ardından Avrupa’nın da takip ettiğini gösteriyor.

  • Mezopotamya’da, MÖ 7700’de Buğday, MÖ 7000’de keçi, MÖ 6700’de koyun ve MÖ 6500’de domuz yetiştirildi ve yaygın olarak kullanıldı.
  • Büyük baş hayvanlar içinde en fazla sığır(inek, öküz ,dana, manda) yetiştiriciliği vardır.
  • Özellikle ülkemiz denizlerinde levrek, hamsi, çipura sıklıkla yetiştirilmektedir.
  • Türkiye kıyılarında balık dışında deniz salyangozu, karides ve kum midyesi avcılıkla elde edilen diğer deniz ürünleridir.
  • Beyaz et üretiminde oldukça önemli olan tavukçuluk faaliyetleri üzerinde duruldukça oldukça karlı olan bir hayvan faaliyetidir.
  • Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Tarım Teknolojisi Haberleri, son dakika haberleri, yerel ve dünyadan tarıma dair en güncel gelişmeler Türkiye’nin Tarım ve Hayvancılık Platformu Çiftçi TV’de…
  • Büyükbaş hayvancılık en karlı hayvancılık faaliyetlerinden biridir.
  • Şifa kaynağı olan su hayvanları yetiştiriciliğinde önemli unsur sağlıklı denizler de sağlıklı balıklar elde edebilmektir.
  • İş gücünden yararlanılan, yük hayvanları at, eşek ve katır yetiştiriciliği, artan motorlu araçların yaygın olarak kullanılmasıyla önemini ve sayılarını büyük oranda kaybetmiştir.
  • Hayvancılık yalnızca hayvan yetiştirilmesi, ıslahı, bakımı ve beslenmesinden oluşan bir tarım değil aynı zamanda ekonomiyi, işletme teknolojilerini ve pazarlama gibi pek çok üretime yönelik bilimsel öğeleri de içine alan geniş bir konudur.
  • Bilim adamları, kemiklerin durumuna ve elbette kültürlerin yazılarına ve sanat eserlerine dayanarak bu koyun ve keçilerin vahşi değil evcil olduklarına karar verdiler.

Bu sınıflama üretimi yapılan hayvanların ve elde edilen ürünlerin türlerine göre değişiklik göstermektedir. Türkiye’de gerek kırsal kesimde gerekse modern tesislerde üretimi ve tüketimi en fazla olan kanatlı hayvan tavuktur. Genel olarak ülkedeki kümes hayvanlarının sayısında artış gözlenmektedir (Tablo 2.7). Bolu, Sakarya, Balıkesir ve Manisa tavuk yetiştiriciliğinin en fazla olduğu yerlerdir. Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar kümes hayvanları olarak adlandırılır.

Son Yorumlar

Hayvan bakımı ve yetiştirilmesi ne kadar önce başlamış olursa olsun, elbette devam etti ve günümüzde hala dünyadaki her kültürün önemli bir parçası. Hayvancılık, kedi ve köpeklere sanki içinde yaşadıkları insan soyunun bir parçasıymış gibi bakıldığı Mısır’da, antik dünyada zirveye ulaştı. Kedilerin, özellikle de diğer hayvanların öneminin daha ciddi bir örneği de MÖ 525’teki ünlü Pelisyum Muharebesi’dir ki Pers Kralı II. Kambises askerlerinin kalkanlarına büyük tanrıça Bastet’in resmini çizdirerek ve dahası Mısır tarafından sevilen hayvanları ön saflara sürerek Mısır güçlerini bozguna uğrattı. Hayvanlara zarar vererek tanrılarını gücendirmekten korkan Mısırlılar mevkilerinden vazgeçtiler ve çoğunun katletildiği bir bozgunda kaçtılar.

Desteklemeler Ödeniyor!

Koyun yetiştiriciliğinin başlıca sorunları, et ve süt veriminin düşük olduğu yerli ırkın çoğunlukta olması ile kar örtüsünün uzun süre yerde kalması şeklinde sıralanabilir. Türkiye’de koyun ırkları; Marmara’nın güneyinde Karacabey merinosu (Görsel 2.89), Anadolu’nun batısında kıvırcık, iç ve doğu kesimlerde mor karaman (Görsel 2.90), Orta Anadolu’nun batısında da dağlıç şeklinde dağılış göstermektedir (Harita 2.13). Son yıllarda değerini büyük ölçüde kaybeden ipek böcekçiliği, artan teknoloji ve buna bağlı olarak üretimi yapılan sentetik ip ve kumaşların düşük maliyetleri nedeniyle önemini yavaş yavaş kaybeden hayvancılık koludur. Sığır besiciliği ve süt besiciliği bu alan içinde ayrıca ele alınması gereken hayvancılık türüdür. Gerek beslenmemizde ve gerekse endüstriyel ürünlerin üretilmesi için büyükbaş hayvancılık temel hayvancılık faaliyetlerinin başında gelmekte. Bal üretiminde en önemli unsur sağlıklı arıların bal ile birleşmesidir.

Et, yumurta ve süt ürünleri, dengeli beslenme açısından temel besin maddelerindendir. Ürünlerinden yararlanmak için hayvancılık, önemli bir ekonomik etkinliktir. Ülkemizin iklim, bitki örtüsü ve yer şekillerindeki çeşitliliğine bağlı olarak ülkemizde çok sayıda hayvancılık türü gelişmiştir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık, ipek böcekçiliği, kümes hayvancılığı ile balıkçılık ülkemizdeki başlıca hayvancılık türleridir. Kanatlı hayvanların yetiştirilmesini kapsayan kümes hayvancılığı, tavuk, hindi, bıldırcın, ördek, kaz ve deve kuşunu kapsayan hayvancılık türüdür. Üretiminin kolay ve düşük maliyetlerle yapılabiliyor oluşu kümes hayvancılığını diğer tüm hayvancılık türlerinden ayıran en önemli özelliğidir.

Yalnızca et değil aynı zamanda besin değeri çok yüksek olan yumurta üretimi de yine kümes hayvancılığı içinde yer alan büyük bir tarımsal kolu oluşturur. Hayvancılık tarımı içinde hem yetiştiriciliği ve bakımının kolay oluşu, hem de ürünlerinin yüksek fayda sağladığı bir diğer havancılık türü de küçükbaş hayvancılığıdır. Koyunculuk, keçicilik, tavşan, kürk hayvanları yetiştiriciliğini de kapsayan küçükbaş hayvancılık, özellikle koyun ve keçi üretiminin et, süt, yün ve tiftik gibi ekonomik değeri asla kaybolmayan ürünlerin sağlandığı bir koldur. Bu işe başlamadan önce bilinmesi gereken en önemli husus hayvancılık kollarıdır.

Bal üretmek alanında uzman kişiler tarafından, seçilen ve yetiştirilen arılar ile yapılmalıdır. Hayvansal üretim https://irfanbereketi.com/ ya da yaygın adı ile hayvancılık; ürünleri ve güçleri ile insanlara yararlı evcil hayvanların bakımı, beslenmesi, üretimi ve yetiştirilmesini kapsayan tarım koludur. Yağışlı yıllarda ot verimine bağlı olarak hayvansal ürünlerin üretimi artarken az yağışlı yıllarda üretim azalmaktadır. Hayvancılık genel olarak hayvansal ürünlerin ve hayvan gücünün artan ihtiyaçlara cevap verebilmesi için ekonomik değere dönüştürülmesini amaçlayan bir meslek kolu olarak da düşünülmelidir.

  • Türkiye’de koyun ırkları; Marmara’nın güneyinde Karacabey merinosu (Görsel 2.89), Anadolu’nun batısında kıvırcık, iç ve doğu kesimlerde mor karaman (Görsel 2.90), Orta Anadolu’nun batısında da dağlıç şeklinde dağılış göstermektedir (Harita 2.13).
  • Koyunculuk, keçicilik, tavşan, kürk hayvanları yetiştiriciliğini de kapsayan küçükbaş hayvancılık, özellikle koyun ve keçi üretiminin et, süt, yün ve tiftik gibi ekonomik değeri asla kaybolmayan ürünlerin sağlandığı bir koldur.
  • Hayvancılık denince akıllara ilk gelen tür büyükbaş hayvancılıktır.
  • Türkiye’de en fazla balık avcılığı Karadeniz, boğazlar ve Marmara Denizi’nde yapılmaktadır (Grafik 2.13).
  • Muğla, Manisa,İzmir, Balıkesir,Çanakkale, Ağrı, Erzurum, Hakkari, Rize (Anzer yöresinin balları çok ünlüdür.) ,Artvin , Ordu önemli bal üretim merkezlerimizdir.
  • Hayvancılık tarımı içinde hem yetiştiriciliği ve bakımının kolay oluşu, hem de ürünlerinin yüksek fayda sağladığı bir diğer havancılık türü de küçükbaş hayvancılığıdır.
  • Çinliler, ipek böceği yetiştirme ve ipekli kumaş dokumanın sırrını uzun yıllar ülkelerinde saklamışlardır.
  • Başlıca su ürünleri; balık, midye, ıstakoz ve süngerdir (Görsel 2.99).
  • Türkiye’de koyundan sonra en çok yetiştirilen küçükbaş hayvan türü olan kıl keçisi (Görsel 2.91), özellikle Toroslar gibi dağlık ve engebeli alanlarda yaygın olarak görülmektedir (Harita 2.14).

Mucizevi bir besin olan balın üretimini kapsayan arıcılık, düşük maliyet ve işgücünün yüksek katma değere dönüştürüldüğü büyük bir endüstridir. Bal arılarının ürettiği bal, bal mumu, polen, arı sütü gibi besin değeri yüksek olan ürünlerin ekonomisine dayanan bir hayvancılık koludur. Hayvancılık denince akıllara ilk gelen tür büyükbaş hayvancılıktır. Sığırcılık, mandacılık, yük hayvanları olan at, eşek ve katır gibi hayvanların tarımını kapsayan büyükbaş hayvancılık, ekonomiye doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı yararla büyük bir yere sahiptir. Su ürünleri yetiştiriciliği; avcılık faaliyetinden ayrı olarak, tatlı ve tuzlu suların ayrılmış bir bölümünde veya oluşturulan gölet ve havuzlarında, balık ve diğer deniz hayvanlarının yetiştiriciliğini kapsayan balıkçılık dalı. Bu tarihten kısa bir süre sonra, insanların örneğin akşam yemeği gibi sosyal toplantılarından arta kalan evcil hayvan kemiklerinin kanıtları ortaya çıkıyor; bahsedilen kemikler eski mutfaklardaki ateş kuyularında yapılan kazılarda keşfedilmiştir.

Öte yandan, bu yıl uygulamaya alınan destekleme modelinin de sektöre olumlu yansıyacağını vurgulayan Çelik, modelde ilk kez uygulanacak kuzu ve oğlaklar için ilave desteklerin, hayvan sayısının artmasına olumlu etki edeceğini anlattı. Türkiye’yi çevreleyen denizlerde 100’den fazla balık çeşidi belirlenmiş olup bunların en önemlileri hamsi, istavrit, kefal, çaça, lüfer, mezgit ve palamuttur. Türkiye’de en fazla balık avcılığı Karadeniz, boğazlar ve Marmara Denizi’nde yapılmaktadır (Grafik 2.13). Kısa sürede yetiştirilebiliyor oluşları, yılda ortalama iki doğum yapabilmeleri de göz önüne alındığında, hayvancılık alanında kazançlı sektörlerin başında geldiğini söylemek gerekir.

  • Gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun ülke ekonomilerinde tarımsal faaliyetler (beslenme, istihdam, sanayi ham maddesi vb.) ayrı bir öneme sahiptir.
  • Gerek beslenmemizde ve gerekse endüstriyel ürünlerin üretilmesi için büyükbaş hayvancılık temel hayvancılık faaliyetlerinin başında gelmekte.
  • Bu işe başlamadan önce bilinmesi gereken en önemli husus hayvancılık kollarıdır.
  • Bunun başlıca nedeni, sanayi ve hizmetler sektöründe yaşanan ekonomik gelişmelerdir.
  • Hayvansal üretimin hemen tüm çeşitlerini de içine alan bu sektör, tarımsal ekonomi içinde büyük bir yere sahiptir.
  • Türkiye’de 2016 yılı itibarıyla yaklaşık 14,2 milyon büyükbaş hayvan bulunmaktadır.
  • Bal, bal mumu, polen ,arı sütü elde etmek için arıcılık bütün bölgelerimizde yapılabilmektedir.
  • En fazla Akdeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir.
  • Hayvansal üretim, hayvansal üretime yönelik temel bilimler, hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, hayvancılıkta mekanizasyon, ekonomi ve istatistik, biyoteknoloji, hayvansal ürünler ve işleme teknolojisi, pazarlama gibi konuları kapsar.

Gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun ülke ekonomilerinde tarımsal faaliyetler (beslenme, istihdam, sanayi ham maddesi vb.) ayrı bir öneme sahiptir. Tarım ve hayvancılığın Türkiye ekonomisindeki payı, Cumhuriyet’in ilk yıllarında oldukça fazlaydı. Büyük baş hayvanlar içinde en fazla sığır(inek, öküz ,dana, manda) yetiştiriciliği vardır. Ama en fazla Karadeniz Bölgesinin kıyı kesimi ile Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum-Kars Bölümünde gelişmiştir. Karadeniz Bölgesinde gelişmesi yağışların fazla olmasından dolayı çayırların fazla olmasıdır. Erzurum-Kars bölümünde gelişmesi yaz yağışlarıyla oluşan gür ot ve çayırlıklardır.

Çiftçi TV Dijital, Çiftçi TV’de yayınlanan programları daha sonra tekrar izleyebileceğiniz, ilgi alanınıza göre programları listeleyebileceğiniz ve izlemek istediğiniz kategorilere üye olup bildirimler alabileceğiniz bir platformdur. Çiftçi TV ekranlarında, hayvancılık ile ilgili yayınlanmış tüm bölümleri buradan izleyebilirsiniz. Oxford Üniversitesi de dahil olmak üzere çok sayıda eğitim kurumu bizi tavsiye etmektedir. Yayınımız Common Sense Education, Internet Scout (Wisconsin Üniversitesi), Merlot (California Eyalet Üniversitesi), OER Commons ve School Library Journal tarafından eğitim amaçlı kullanım için incelenmiştir.

Diyarbakır, Şanlıurfa, Antalya ve Bursa ipek böcekçiliğinin en fazla yapıldığı yerlerdir. Son yıllarda yapay ipek üretiminin artmasına bağlı olarak Türkiye’de ipek böceği yetiştiriciliği azalmıştır (Tablo 2.8). Bal, bal mumu, polen ,arı sütü elde etmek için arıcılık bütün bölgelerimizde yapılabilmektedir.

Büyükbaş hayvancılık en karlı hayvancılık faaliyetlerinden biridir. Sığır ve manda hayvancılığı yetiştirmek üzere ayrılan büyükbaş hayvancılık en fazla ilgi isteyen hayvancılık türüdür aynı zamanda. Devlet teşviklerinin de oldukça fazla olduğu büyükbaş hayvancılık türünde yetiştirilen hayvanın sağlığı çok önemlidir. Küçükbaş hayvancılık ile uğraşmak istiyorsanız öncellikle yetiştireceğiniz hayvan türünü belirlemeniz gerekir. Yaptığınız hayvancılık türünü ne için yaptığınızı da seçmeniz küçükbaş hayvancılık önemlidir. Seçtiğiniz hayvanın etinden mi, sütünden mi yararlanmak istediğinizi belirlemeniz gerekir.

Evcilleştirilmiş hayvanlar, evcilleştirilmemiş dünyanın kaosuna karşıt olarak düzeni sembolize etmeye başladılar. Çelik, gençlerin kırsalda tutulmasının hayvancılık sektörü için de önemli olduğunu, gelecek yıl bu tür projelere yenilerinin eklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Hayvancılıkta bu yıl çok önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Çelik, Bakanlıkça hayvancılığın 5 yıllık yol haritasının belirlenmesinin sektör açısından senenin en önemli gelişmesi olduğunu söyledi.

Bu durum, Karadeniz’de yüzey sularının oksijen bakımından zengin; boğazların da balıkların göç yolu olmasından kaynaklanmaktadır. Balıkçılık, Ege Denizi’nde körfezler ile akarsu ağızlarında; Akdeniz’de ise Mersin ve İskenderun arasında yoğunlaşmaktadır. Kanatlı hayvanlardan et üretmek amacı ile yapılan faaliyetlerin bütününe verilen ad. Sorusu geçimini hayvancılıkla yapan kişiler tarafından sıklıkla merak ediliyor. İşte hayvancılık ile ilgili bilinmesi gereken tüm bilgiler ve püf noktaları… Mandacılık, eski önemini kaybetmektedir ve hayvan sayısı giderek azalmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share Article: